al-kisah sambal belimbing hitam ...
ok...ika nk cerite sikit pasal sambal belimbing hitam.. nk cerita banyak pon ika x tau sngt, yg ika tau, tau mkn jek.. hehehe.. (gurau jek)Ika asal raub Pahang.. belimbing hitam nie dekat kg ika mmg famous, tngk bru nk cerita lecur air liur teringat sambal hitam mak..
Mak ika org perak abah ika orang pahang, mak menetap kat raub pahang hampir 30 tahun.. coz atok dapat felda kat sane.. actually, ika pon anak felda, rezeki abah jd peneroka.. tengok.. dah melalut2 da ika kn?? hahaha
sebenarnye ika nk ckp mak ika nie lg pro masak masakan orang Pahang dr masakan orang perak.. untung abah ika tau dapat mak... hehehe
ok2.. bebalik cite pasal sambal belimbing hitam td, actually, ika lahir jew kat dunia nie, ika da knl sambal belimbing hitam.. ika rajin tngk mak rebus belimbing buluh time musim buah belimbing buluh dtg...
klau korang nak tau sape yg rajin petik buah2 belimbing yg nk rebus tu kt pokok, X lain x bukan ika la orangnye... ika nie plk mmg suke aktiviti2 lasak mcm panjat2 pokok nie... hehehe.
nie ha rupa buah belimbing buluh tue.. amacam?? penah tngok?? mesti penah kn??
Pas ika petik buah belimbing, mak akn buang pangkal buah belimbing tu, then bersihkan buah2 belimbing tu, pas tu baru leh rebus.. rebus die plk bkn sekejap.. lame gile, ha lg satu, mak x rebus buah belimbing tu atas dapur dlm rumah tau.. mak akn rebus atas dapur kayu.. rebus sampai belimbing tu jd hitam... amek mase dlm 2 3 jam gak la.. sbb rebus bkn sikit2 tau... penat! tp puas ati la..
bila da rebus belimbing td, die akn jd mcm nie... huhu
ha sampai jd mcm tu la... lame wooo nk tnggu jd mcm tu...
pas tu, mak akn masuk kan belimbing yg dah direbus td dlm balang.. klau korang nk tau, belimbing yg da direbus td, boleh tahan bertahun2 tau... so simpan jew la.. bila nk wat sambal belimbing hitam baru keluarkan belimbing yg dah direbuskan td...
continue......... :)
No comments:
Post a Comment